MUTFAK BİLGESİ



Aslında yukardaki fotoğraflar yazdan kalma, Bilge'yle pasta yapma partimizden. Üzerindeki örgü mutfak önlüğünü rahmetli anneannem çeyizime koymuştu. Ne zaman Bilge mutfağa girse bu önlüğü kullanıyor. Dün akşam da balık partisi yaptık. Buraya geldiğimden beri "iyi bir balıkçı" arama çalışmalarım sonuç verdi. Akşam uğradığımız balıkçı (artık kendisi daimi balıkçımızdır) bize ısrarla mezgit tavsiye etti. Gene ısrarla "tavada yapın mısır ununa bulayıp" dedi. Bende "aman üç gün balık kokar ev sen buğlama yapacağım bir şey versen"dedim. Gene ısrarla bu balığın kokmayacağını söyledi. Mezgit balıklarını ve mısır ununu balıkçıdan, envay çeşit yeşilliği manavdan alıp eve geldik. Bu arada Bilge balıkçıya bayıldı. Balıklara bakıp hikayeler uydurduk.Eve gelince, koca balıkları kızartma işini üstlendi.Bilge ve bende yeşillikler ve masayla ilgilendik. Bilge bayılıyor sebze kurutma aletine. Hem çeviriyor, hem gülüyor.Özetle Bilge iki adet balığı hiç itirazsız yedi.Ben çok mutlu oldum. Evde balığa dair hiç koku olmadı ve tadı mükemmeldi. Ben ki hep balık sofrasından aç kalktığımı söylerim, tıka basa doymuş kalktım. Şiddetle tavsiye ediyorum herkeslere. Akşamın geri kalanını Bilgenin babannesinin bize gönderdiği kuru fasulyeleri kabuğundan ayıklamakla geçirdik. Rahat bir 3 saatimi aldı. Bilge önceleri yardım etti ama çabuk pes etti, koca pek oralı olmasa da dayanamayıp sonuna doğru el attı. Bittiğinde ben de bitmiştim, kitap bile okuyamadan yattım. Bu gün ofiste bir sürü işim var, onları bitirmeyi hedefliyorum. İnsanların horlarken bir ritimleri olduğunu fark ettim. Koca yorgun olunca horlar, Bilge' de burnu tıkalı olduğu için horluyor. Bana da bunu gözlemlemek kalıyor. Kafka'nın "defterler" kitabından bir bölümü paylaşmak istiyormum. İyi bakın kendinize...
"Sanatımız, gözümüzün Gerçek' le kamaşmasıdır: Geri geri kaçan ucube maskelere vuran ışıktır. Gerçek başka bir şey değil."
"Cennet' ten kovuluş esas olarak ebedidir: Yani Cennet' ten kovuluş kesin ve yeryüzünde yaşama kaçınılmazdır; ama yine de olayın ebediliği bize sürekli Cennet' te kalabilme olasılığını vermekle kalmaz, aynı zamanda belki de gerçekte hep orda olduğumuz anlamına da gelir, biz ister bilelim, ister bilmeyelim."
FRANZ KAFKA-DEFTERLER



Yorumlar

Yorum Gönder