MİM

 Dün Sevgili Leylak Dalı' nın mimini görünce çok heyecanlandım. Kütüphanemin sol köşesinden yaşıma denk gelen kitabının yaşıma denk gelen sayfasındaki ilk satırları yazacaktım. Eve gelince hemen kütüphaneme koştum, başladım saymaya otuzüç, otuzdört ve otuzbeş.Ali Neyzi' nin Hüseyin Paşa Çıkmazı No:4. O kadar sevindim ki.
Rahat onbeş yıl önceydi, tesadüfen birisi bana Ali Neyzi' nin kitaplarını verdi." Arkadaşımın kitapları bunlar, bak bakalım beğenecek misin "dedi. Beğenmek ne demek, kütüphanemin kıymetlisi oldular. Defalarca okudum. İstanbul'un eski sokakları, konak yaşamı, Robert Koleji yılları. Benden sonra kız kardeşimde aynı keyifle okudu. Geçenlerde büyük bir  heyecanla beni aradı."Ali Neyzi' nin sendeki kitaplarını buldum, sipariş ettim geldi, çok mutluyum"diye. Yani ailecek yeri ayrı bizde.
Gelelim mime.
HÜSEYİN PAŞA ÇIKMAZI NO:4
ALİ NEYZİ
KARACAN YAYINLARI
232 SAYFA
1983 BASIM YILI

35.sayfa
Kızıltoprak' da büyük salonda, eski gusulhaneden bozma kütüphanenin en altında sedef kaplamalı ve tavla kutusuna benzeyen bir kutu vardı. Ancak normal tavla veya satranç kutularının aksine bu kutu kilitli idi. Uzun yalvarmalardan sonra anneannem, anahtarını çıkarıp bu kutuyu açtı. İçinden çok süslü bir çifte çıktı. Daha doğrusu önce ne çıktığını pek anlayamamıştık. O zamanların çifte denilen iki namlulu tüfekleri, sökülür ve öyle saklanırmış.Anneannem, bizim fal taşı gibi açılmış gözlerimizin önünde, kutudan çıkan parçaları yerlerine takıp, kocaman çiftenin nasıl kullanıldığını göstermiş, kocası Diyarbakır' da Vali iken, dağlarda ava çıktığını, hatta bir keresinde bir kartal vurduğunu bize uzun uzun anlatmıştı...

Böyle devam ediyor satırlar, ilk defa gerilmeden bir mim yanıtladım, aklına sağlık Leylak Dalım. Bende cevaplamak isteyen tüm arkadaşlara yolluyorum bu mimi.




Yorumlar

  1. Ay ne güzel, herkese sevdiği kitaplar çıkıyor:))
    Ali Neyzi ile tanıştım ben biliyor musun? Ömrünün son yıllarını Şen Sılan ile birlikte Antalya'da geçirdi, müthiş bir beyefendiydi. Allah rahmet eylesin birkaç yıl oluyor öleli. Ben de hemen hemen tüm kitaplarını büyük bir zevkle okumuştum. Sık sık Işıklar caddesindeki şimdi kapanan İletişim Kitabevi'ne gelirdi Şen hanımla. İkisi de huzur içinde uyusunlar.
    Öpüyorum seni, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok duygulandım, ne güzel ben de tanımak isterdim. Yazdıkların tam aklımdaki Ali Nayzi' yi tarif ediyor. Nurlar içinde yatsınlar. Çok güzel bir mimdi, aklına sağlık tekrar.

      Sil
  2. Şen Sılan'dan Pişman Değilim'i okumuştum. Çok çok etkilenmiştim, hayran olmuştum kendisine uzaktan uzaktan.
    Ali Neyzi'yi de okumalı.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiç okumadım Şen Sıla'yı hemen listeme ekledim.

      Sil
  3. hüseyin paşa çıkmazını hep merak etmişimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okumalısın, onu okuyunca zaten diğerlerini de merak edip okumak isteyeceksin. Kitaplar ayrı ayrı ama hepsi koca bir hayatın anlatımı.

      Sil

Yorum Gönder