Kabak Tatlısı

Bugünlerde zorunlu hamaratım. Nereden bu zorunluluk derseniz, hafta sonu Koca'mın çok sevdiği bir arkadaşı eli kolu dolu geldi. Bir kasa domates, bir sürü yeşil fasulye, biber, kocaman bir kavun, ondan daha kocaman bal kabağı ve hepsinden daha kocaman lahanayla. Hepsi babasının tarlasından mis gibi. Ama benim buzluk tıka basa dolu. Fasulyeleri, biberleri ve devasa lahananın baya bir kısmını turşu yaptım. Geri kalan lahanayı sardım pişirdim. Evde lahana sarması seven bir tek benim bu arada:))  Yalnız evin her yanı turşu bidonu doldu, artık bütün kış gelene gidene turşu vereceğiz. Ankara'nın havasına da güvendiğim için bozulmayacağını umuyorum. Bu arada Antalya'dan getirdiğim zeytinlerle de her akşam su değiştirme faslımız var. Neyse en son kabak kaldı, baktık birbirimize uzun uzun. Bu arda sevgili Kocamın akşamları ben bu kadar meşgulken yan gelip yatmasına pek bir bozuluyordum. Bilge'nin keman çalışmasını ona havale ettim. İyide oldu, iki haftadır uğraştığı parçayı akşam rahat rahat çalmaya başladı babasıyla. Bu esnada ben de kabak efendiyle bol bıçaklı savaşa geçtim. Allah'ım ne zormuş parçalayıp bölmek, kabuklarını kesmek. Bizim evde niye elektrikli bir testere yok diye hayıflandım. Sağ kolumda derman bitti biter, kabağı doğrama işim nihayete erdi. Oldu mu sana bir sürü kabak. Bir kısmını tatlı yapmak için şekerleyip bıraktım sabaha. En az üç misli duruyor. Kabağı parçalamaya başlamadan "komşulara falan veririm " diyordum ama bu kadar zahmetini çekince, sevmediğim komşularıma vermekten vazgeçtim. Poşetleyip attım dolaba.Nasıl olsa bir kısmeti çıkar ya da bayılana kadar kabak tatlısı yapar yeriz:)) Domateslerin bir kısmını da doğrayıp, biraz pişirip, buzlukta son bir hamle yaparak yerleştirdim. Sabah kalkıp tatlıyı pişirdim. Bilge cevizlerini rondodan geçirip üzerine serpti. Tadı da pek güzel olmuş. Bilge ödevlerine gömülünce, kendime yeşil çay demleyip yeni kitabıma başladım. Onca yorgunluğa ne iyi geldi. Yalnız akşama birilerini mi çağırsam diye düşünüyorum, bir tencere lahana sarmasının icabına bakmam gerek:)))

Yorumlar

  1. Afiyet olsun,
    Kabak marmelatı da fena olmaz:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamın Kıyısında teşekkür ederim, ben marmelat seviyorum ama bizimkiler pek oralı olmuyorlar. Püresini yapıp, pastalarda kullanmaya karar verdim.

      Sil
  2. ellerine sağlık canım .bende uğraşıyorum ara ara bu hazırlıklarla..kabak tatlısı ve lahana sarmasını pek severim.hemen gelsem mi acaba.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mihrimah çık gel ne iyi olur, seni ağırlamaktan keyif alırım.

      Sil
  3. g2food bloğunda kabağı fırınlayıp püre halinde saklamayı ve püreyi nasıl ve ne yaparak tükettiğini anlatmış. Oraya bir göz atarsanız geri kalanını da nasıl değerlendireceğinize karar verirsiniz belki. Kolay gelsin.... Ayşegül

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegül bu bloğu bilmiyordum sayende öğrenmiş oldum. Arşivinde geziniyorum, güzel bir blog teşekkür ederim.Şimdilik püre de karar kıldım:))

      Sil
  4. Benim turşu payımı ayır :)
    Kabağın birazını şekerli püre yapıp yaş pastada kullan şahane oluyor. Hazır pasta tabanı al, kabağın suyuyla hafif ıslat, püre kabağı yay. ortasına 1 küçük paket süt kreması (şanti değil ha krema) sür, tekrar püreyi yay. Damla çikolata ve ceviz de serpebilirsin isteğine kalmış. Üst kapağı kapatıp her tarafını püre ile sıva, üstünü dövülmüş cevizle kapla. Nasıl güzel oluyor inanamayacaksın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leylağım civanım ayırmaz mıyım. Tarifi yazdım, bugün püreyi halledeceğim en kısa zamanda da pasta denenecek.Öperim, severim:))

      Sil
  5. ben gelsem olurmu akşam zira kabak tatlısı ve lahanaya bayılırım şak bi yana
    bal kabağıdnan çorbada güzel oluyor tijen hanımın tarifi var hatta mutfakta zen blogundan bakabilirsin
    sevgiler ışıl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Işıl tabi ne demek çık gel valla nedense bu güzel sebzeli şeyleri hep biz kadınlar seviyoruz. Çorbasını daha önce denemiştim ama bu çok tatlı bir kabak, onun kabağı daha farklıydı sanırım, teşekkür ederim yine de:))

      Sil
  6. En sevdiğim tatlılardan biridir, biz geceden şekere basmayız hemen pişiririz,çok da güzel olur, lezzette aynı oluyor aklında bulunsun Sevdacığım. Şekerli kabak püresi yapıp (tatlısından daha koyu kıvamlı) pasta içi malzemesi olarak hafif kren şanti ile karıştırarakta kullanabilirsin.Deepfreze de uzun süre muhafaza edilebiliyor. Bir de fırınlayabilirsin üzerine şeker döküp eskiden annanem yapardı annem hiç ona çekmemiş yapmıyor:( :)) Ama ben senin yaptığın işe hiç cesaret edemezdim ki en zor kısmı o kalın kabukları kesmek. Off lahana yı da severim yaaa ben, nev'i ise hiç önemli değil, yaz ortasında lahana arayan benden başkası olmaz herhalde pazarlarda üstelik:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiamma sağ kolum hala ağrıyor desem ama bizimkiler ilk parti kabak tatlısını silip süpürdüler ben neredeyse hiç yiyemedim. Hafta sonu için bugün yine hazırladım:)) Senin tarifi de yazdım, bu arada Bilge sarmaya bayıldı, ben de ona bayıldım:)) öpüyorum

      Sil

Yorum Gönder