Hayyam

 Dün çok güzel bir gün geçirdim. Ayın 24'ünde başlayan Çankaya Tek Kişilik Oyunlar Festivali kapsamında Çağdaş Sanatlar Merkezi' nde "Hayyam" oyununu seyrettik. Yazan ve oynayan Melih Yetki'ni ayakta avuçlarımız acıyana kadar alkışladık. Oyun başlamadan önce Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla pırıl pırıl genç bir kız tiyatro bildirgesi okumak için sahneye çıktı. Sesi billur gibiydi, ama elindeki kağıtlar zangır zangır titriyordu, durup özür diledi. Hemen alkışladık, cesaret vermek için. Gözlerim doldu, nasıl bir heyecandır bu.
 Salon tıklım tıklımdı.
 Ve oyun başladı. Melih Yetkin 12. Yüzyılda tüm baskılara, haksızlıklara, yoz yobaza inat, rubaileri ile sisteme karşı duran Hayyam rolünde "sizi izledim " diyerek başladı. Nazım Hikmet'ten Can babaya, Cemal Sürreya' dan Turgut Uyar'a uzandık. Kulaklarımız, gönlümüz şenlendi.
 Müthiş bir performanstı, tekrar tekrar izlemeyi çok isterim.
Ve Hayyam diyor ki;
kadınlarınız ayağa kalkınca
dünya daha yaşanılır olacak.
Çünkü en çok anneler üzülür ölümlere,
anne olsun olmasın hep kadınlar ağlar
katliamlara, adaletsizliklere...

Oyundaki rubailerin çoğu Nedim Yıldız'ın etkileyici müzikleri eşliğinde  şarkı olarak canlı okundu.
Tek kelimeyle muhteşemdi. Tiyatronun müthiş keyfi ve sanatın güzelliğiyle dolarak çıktık salondan. Sabahtan yağan yağmur, yerini pırıl pırıl bir güneşe bırakmıştı. Yürüyerek ofise geldim.
Günlerdir yolunu gözlediğim (araya hafta sonu girdiği için uzamıştı) kitaplarım gelmiş, uçtum havalar. Karşınızda yeni kulem, hangisinden başlasam? Dumankara göz kırpıyor gerçi alttan alttan:))

Yorumlar

  1. Çok şanslısın Sevda. Çok severim Hayyam'ı ve saydığın tüm üstadları.

    kitapta kimse hızına yetişemiyor maşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de oyundan çıktığımda kendimi çok şanslı hissettim:))

      Sil
  2. Diğer oyunlar süpermiş ya, hep izlemek istediklerim. Keşke Ankara'da olsaydım. Dumankara'dan başla çabucak biter. Yazın imzalatalım onu sana. Sonra da Ayla Kutlu'yu oku.
    Öperrrrrrrrrim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Leylağım nasıl aklım kaldı benim gittiğim bir tek gündüzdü. Diğerleri akşam sekizde oynadı, gidemedim içim acıdı inan. Akşam Dumankara bitti. Çok güzeldi. Bugün Ayla Kutlu' ya başlıyorum, gerisi Allah kerim:))

      Sil
  3. Selamlar ben Melih Yetkin. Hayyam oyunumuzla ilgili güzel sözlerinize teşekkür ederiz. Bizi bu tur oyunlari oynamanin iyice zorlastigi bu gunlerde daha da yureklendirdiniz. Oyunu 24 Mayis Cuma saat 20:00 ve 26 Mayis Pazar saat 15:00 de Dikmen Haci Bektas Vakfi salonunda son kez oynayip sezonu kapatiyoruz. İletişim bilgilerim melihyetkin@gmail.com 532 678 60 90 Bekleriz..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder