İki kitap

 Bugün okuduğum iki güzel kitaptan bahsetmek istiyorum. Aslında iki kitap daha bitirdim ama onlardan daha sonra bahsedeceğim. Bugünlerde yaptığım en güzel şey ard arda okuduğum kitaplar. İlk kitap yine adına ve kapağına bakıp, yazarı hakkında hiçbir şey bilmeden aldığım bir kitap. "Güzel Eşya, Alelade Dünya" Tuncer Erdem' e ait. İçinde kısacık öyküler ve yazarın çizimleri var. Kısacık dediğime bakmayın çok etkileyici öyküler. Aslında tam bir ayrıntı kitabı diyebilirim. Bu yüzden 96 sayfalık kitabı okumam uzun sürdü. Dikkatiniz dağıldığı anda kitaptan kopuyorsunuz.
Bu kitapta bir kenara atılmış eşyayı, dünyanın alelade hallerini göstermeyi iş edinmiş, çekingen ama cüretkâr bir anlatıcının öykülerine kulak veriyoruz.  (arka kapaktan)
İkinci kitabım, bir solukta okuduğum "Dumankara Hayat Bir Yangındı". Kapağı, senaryolar , çizimler ve Ankara, daha ne olsun. Kitaplığımın özel kitapları arasına yerleşti.
Türkiye' de çizgi roman , mizah dergileri dışında üretilmiyor dense yeridir. Çizgi roman albümleri daha önce tefrika edilmiş yayınlardan derlendiği için, bağımsız kitap tasarılarına ise handiyese hiç rastlanmıyor. Dumankara, Hayat Bir Yangındı bu bakımdan yepyeni ve benzeri olmayan bir kollektif çalışmanın ürünü. 1916 yılından günümüze değin tamamı Ankara' da geçen senaryosu Levent Cantek' e ait, edebi nitelikli 21 hikâyesiyle, 19 çizeri bir araya getiren önemli bir grafik roman seçkisi. Her biri kendine özgü farklı bir estetik anlayışla hikâyeleri yorumlayan çizerler, enerjik ve güçlü bir albüm sunuyor.
....İsyanım sana Ankara. Işıklı ve gülümseyen Cömert Ali, Kürdün gazeli, Fidayda'sız duramayan Angaralı. Hüzün kalbimize çökmüş uzun bir cümle... Bu kavgayı kaybettik! (kitaptan alıntı)

Bol okumalı günlerimiz olsun.

Yorumlar

  1. Orada doğma ve sonradan olma Angaralılar olarak Dumankara'yı okuyalım, okutalım...

    YanıtlaSil
  2. Birgün gelip kitapların ismini buradan kopyala d&r yapıştır yaparak listemi oluşturacağım, şimdilik elimdekileri bitirmeye uğraşıyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder