"Tembelliğin İnanılmaz Hafifliği "


Önceki gün spor salonunda adını bilmediğim, ayaklarımla otuz kilo ağırlığı ileri doğru itip, çekmeye  çalışırken içimden bir ses çok yoruldummmm diye feryat figan bağırıyordu. Biran duraksayınca hoca geldi ne oldu  dedi. Ben eve gidiyorum dedim. Kahkahayı bastı biraz mide çalışman lazım dedi. Senin miden benimkini döver, otur sen çalış diyemedim. Olur olur yarın çalışırım diyerek son sürat eve geldim. Yine akşam erkenden uyuya kalıp, gecenin bir yarısı uyandım. Sabaha kadar evin içinde dolandım. Sabah için ofiste millete erken gelin demiştim, toplantı yapacağız. Nefret ederim toplantılardan, eski patronlarımdan biri her sabah toplantı yapardı, deli ederdi hepimizi. Bizimkilerin hali hal değildi, bir ayar gerekiyordu. Sabah göz altı halkalarımla en erken ben ofise geldim. Neyse ardımdan çocuklar da geldi, tatlı sert, çok uzatmadan konuştum. Tamamlar ,haklısınlar havada uçuştu. Bakalım ne kadar idare edecek. Öğlen Efes'le eve geldik. Dizi açtım, uzandım kanepeye Bilge gelene kadar kıpırdamadım. Bilge geldi, spora gitmiyor musun? diye sordu. Cık dedim bugün dinleneceğim. Şaşırdı, dört aydır sürekli gittiğim için.
Kitabımı aldım elime tekrar, gerçekten çok ilginç bir kitap. Son yirmi sayfası kaldı, onu da birazdan kahvemi yudumlarken okumayı planlıyorum.Bu yıl okuduğum en ilginç kitaplar listesinde ilk sırayı alabilir.

36 yaşındaki Guylain Vignolles kağıt geri dönüşüm fabrikasındaki işinden nefret eden, yalnız ve mutsuz bir adamdır. Hayatı, sıkça sohbet ettiği küçük kırmızı balığıyla birlikte yaşadığı ev ve çalıştığı fabrika arasında geçer. Görevi kitapları paramparça eden korkunç makine Zerstor 500' kullanmaktır. Çalıştığı işletmede iki dostu vardır, biri ürkünç makinenin ayaklarını yediği Guiseppe, diğeri ise sadece aleksandrin hece vezniyle kurduğu cümlelerle konuşan bekçi Yvon Grimbert. Kitapları yok etmekten duyduğu vicdan azabından kurtulmanın yolunu her gün bindiği banliyö treninde, Şey' den söküp aldığı birbirinden bağımsız kitap sayfalarını yüksek sesle okumakta bulan Guylain, tekdüze hayatının akışının  vagonda bulduğu o akıllı bellekle birlikte değişeceği umuduna kapılır. Minik aletin içindeki metinlerin yazarının peşine düşen bu umutsuz şehirli adamın küçük hayatı büyük bir dönemecin eşiğindedir artık..." (arka kapaktan)

Sabah çok güzel ve dinlenmiş uyandım. Efes kadar olmasa da sağımı solumu gerip, esnetmeye çalıştım:)) Bilge' yi yollayıp, öğlen için kendime yemek hazırlayıp paketledim. Koca uyandı, kahvaltı yapıp ofise geldik. Hafta sonu arkadaşımla tiyatroya gideceğim. Bilge ve Koca' ya izlemeleri için bugün bir iki film seçeyim. Önceki gün nette kitap siparişi vermiştim on tane kadar:)) bugün teslim edileceği mesajı geldi, pek bir sevindim. Hadi ben kaçtım, iyi bakın kendinize...


Yorumlar

  1. O film önerilerini bize de yazar mısın Bilge'nin sportmen annesi? ;-) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ecehan bugün hiç film beğenmemek gibi bir hal vardı üstümde ama Netflix' de "Anne With An " E" nin Türkçe dublajlı bölumlerini buldum onu izleyecekler.Vallahi sportmenden çok yorgun annesi demek daha doğru olur 😂

      Sil
  2. Kitabın konusu gerçekten de ilginçmiş...
    Elimdekileri bitirince bir bakayım bu kitaba ben...

    YanıtlaSil
  3. Sevdacığım,
    Senin ve Leylak'ın okuma azmine ve hızına hayranım. Benim kitaplar ooo, geze geze bir hal oluyor bitene kadar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmekçim bizimki artık delice bir şey oldu:)) Ama sen de çok keyifli kitaplar okuyorsun.

      Sil

Yorum Gönder