Temmuz Okumaları



Temmuz ayı umduğumun ötesinde çok okumalı bir ay oldu. Tatildi, sıcaktı, yoldu derken bu kadarını ben de beklemiyordum. Neyse uzatmadan kitaplara geçeyim.

Fahrenheıt 451/Ray Bradbury/ İthaki Yayınları Uzun zamandır okuma listemde bekleyen bu kitabı sonunda okudum. Distopya, bilimkurgu ve fantastik edebiyat denildiğinde ilk akla gelen kitaplardan birisi.1953' yayınlanan bu kitap için pek çok metinde başyapıt deniyor. Bence mutlaka okunmalı, oldukça başarılı bir kurgu. Biraz eksik gibi sanki ama yine de güzel. Kitapların uğruna can verildiği bir dünya, bence ilginizi çekebilir...

Yok Bi'şey, Acımadı ki.../Filiz Ali/YKY Yayınları Bunca acı bu kadar keyifli bir dille nasıl anlatılır derseniz hiç durmayın ve bu kitabı okuyun derim. Filiz Ali hayatını anlatmış bu kitapta, anılarını, babasını, babasından sonrasını, annesini her şeye rağmen umutlu yılları. Çocukluğunun Ankara'sını okurken anlattığı yerleri bir türlü şimdiki zamana oturtmayı başaramadığım ve insanlara çokça sövdüğüm Ankara'yı.  Eskiden anı kitabı ya da biyografi görünce kafamı çevirirdim, şimdilerde en sevdiklerimden oldu sanırım yaş almakla alakalı bu durum:))

Rüzgarsız Şehir/Cenk Eden/ Maceraperest Kitaplar Bu kitabı birkaç ay evvel almıştım Türk polisiye kitabı ararken. Kapakta yazan Bir Kim Kessler"Uzay" Polisiyesi yazısını okuyunca ilgimi çekmişti. Kitaba defalarca başlayıp devam edemedim. Kitaptaki gerekli gereksiz bir dolu kahraman, bir türlü oturmayan kurgu ve cep kitabı olmasından kaynaklanan minik puntolara sinir oldum. Huyuma tüküreyim başladım ya bitecek illa. Araya başka kitap sokmadan iki günde bitirdim. Değdi mi tabi ki hayır :))

Gammaz Ceketi/Chritopher Goffard/Ayrıntı Yayınları yine yeraltı edebiyatı serisinden bir kitap, üstelik hafiften polisiyede ama polisiye tarafından çok bir şey beklememek lazım, fena değildi.

Münih' e Kadar 6 Mezar/ Mario Puzzo/E Yayınları bu ve sonraki kitabı bir tanıdığım çok beğeneceksin diyerek elime tutuşturdu. Aslında kendimi pek böyle durumlara düşürmem ama bu durumda kıvıramadım. Tatile giderken götürdüğüm için de mecburen okudum:)) 2. Dünya savaşı, Naziler,sonrasında intikam alıp, öldüre öldüre giden adam, sevmedim...

Suç/Ferdinand Von Schırach/NTV  Yayınları bu kitap biraz daha iyiydi. Bir savunma avukatının davalarından bazıları anlatılıyor. Sanırım filmi de var, fena değildi, özellikle bazı davalar ilginçti.

Ekoloji Cep Rehberi/ Ernest Callenbach /Sinek Sekiz Yayınları Sürdürülebilir yaşam kitapları serisinden okuduğum ilk kitap Ekoloji Cep Rehberi oldu. Açıkçası bu kitapları alırken ara ara okurum, tamamını bir anda okursam sıkılırım diye düşünmüştüm. Hiç öyle olmadı. Oldukça ilginç noktaları işaret eden ve daha farkında bakmanız sağlayan ve en son sözü doğa söyler diyen nefis bir kitap.Üstelik bu kitapları yayınevinin doğrudan internet sitesi üzerinden aldığınız için bağımsız üretime destek olabiliyorsunuz. Ben tüm kitapları tamamlamaya karar verdim.

Doktor Moreau' nun Adası/ H.G Wells/İşbankası Kültür Yayınları bu kitapta bir bilim kurgu klasiği, aslında geç kalınmış bir okuma benim için. Filmi de var ama ben kitabı okurken kafamda kurgu çok net canlandı bozulsun istemediğim için izlemeyeceğim:))

Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifestolar/ Vandana Shiva/ Sinek Sekiz Yayınları Kitaptan bahsetmeden önce kitabı derleyen Vandana Shiva ' dan bahsetmek gerek. Hindistan'da doğan Shiva Kanada Western Ontario Üni.' de fizik okuyor, sonrasında Kuantum Teorisinde Gizli değişkenler ve Mekansızlık üzerine doktora yapıyor. 1982' de doğduğu yere dönüp bağımsız bir vakıf kuruyor. Pek çok ülkede ekoloji, feminizm ve küreselleşmeyle ilgili dersler veriyor. 2003 ' te Time Dergisi çevre kahramanı ilan ediyor. 2005' te Nobel Barış Ödülü ne aday gösteriliyor. Hâlâ da arkadaşlarıyla birlikte küresselleşmeye, çok uluslu şirketlerin sürdürülebilir olmayan tarım politikalarına karşı savaşmaya devam ediyor. Bu kitaba gelince 2004 yılı ekiminde Terra Madre yani Toprak Ana toplantısı yapılmış. Dünyanın her köşesinden küçük üreticilerin katıldığı bu toplantının notlarının Vandana Shiva bu kitapta toplamış. İnsan okurken tüyleri diken diken oluyor. Okuyun derim.

İdil Biret: Dans Eden Parmaklar /Gülçin Alpöge/Can Çocuk Sevgili Leylak Dalı  Bilge' ye getirmiş bu kitabı, Filiz Ali' nin kitabını okurken aklımdan geçirmiştim İdil Biret' in hayatını okumayı. Ufaktan böyle bir kitapla başlamak iyi oldu. Bilge' de kitaba bayıldı.


Doppler/ Erlend Loe/YKY Yayınları tamda serinin devamı çıkmadan önceki hafta okudum bu kitabı. Doppler ilginç bir adam uçuk kaçık her şeyi bir kenara bırakıp ormanda yaşamaya gidiyor. tabi bu kadar kolay değil ve basit değil hiçbir şey. İtiraf edeyim kitap bu kadar kısa olmasa sıkılabilirdim.


Yaz Geldi /Füruzan/Yky Yayınları Doğan Kardeş/ Seçme Öyküler serisinden bahsetmiştim. Beş Füruzan öyküsü okumak bana çok iyi geldi. Bilge biraz okudu ama onun için daha erken olduğunu anladık. Füruzan öyküleriyle tanışmalarını seneye erteledik:((

Oblomov/İvan A. Gonçarov / İşbankası Kültür Yayınları Dünya edebiyatının en tembel karakteri Oblomov dersem tabi ki haksızlık ederim bence en samimi karakteri. Ve yine geç kaldığım bir okuma ama çok güzel, çok keyifli bir okuma oldu. Gerçi son elli sayfasını dün tamamladım ama  olur o kadar değil mi:))


Keyifli okumalarınız olsun....

Yorumlar

  1. Sevda sen ne yaptın :))) O Oblomov bile okudum demek için yeterliydi bence ;)
    Şaka bir yana dolu dolu olmuş bu ay yine senin için, hayranım okuma hızına ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebocum bu ay ben bile şaşırdım kendime:))ama ne izledin de nerdeyse hiçbir şey izleyemedim😉

      Sil
  2. Merhaba,
    Oblomov için ben de sizinle tamamen aynı şeyi düşünmüştüm, kitabı da çok beğenmiştim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder