Farklı Bir Macera

Nereden buldun bu garip isimli kitabı diye sordu kız kardeş. Hep derim kitaplar beni buluyor diye. Tabi ki sevdiğim yazarlar, okuma serüvenine güvendiğim insanların tavsiyeleri çok önemli, aralara da beni bulan kitaplar ekleniyor.Bu kitabı Dost' un indirimli kitaplar rafında gördüğümde " hiç Bulgarin okumadım" dediğimi hatırlıyorum.

Mitrofan' ın Ay Macerası oldukça ilginç bir derleme. Beş öykü var içinde. Bulgarin 19.yüzyılın ilk yarısı Rusya' sında oldukça popüler bir yazar. İlk kez fantastik ve bilim kurgu öğeleri bir arada kullanan, bu esnada da öykülerine hicivlerini ekleyen, şaşırtıcı, bu zamandan bakınca  komik, ilginç bir yazar.

Borçlarından kaçmak için arkadaşlarıyla bir balon yapan, iflas etmiş bir Rus asilzadesinin kendini Ay' da garip varlıklarla bulması kitaba ismini veren ilk öykü.

Beklenmedik  bir şekilde 29. yüzyılda uyanan ve o zamanı anlamaya çalışan bir adamsa sonraki öyküde yer alıyordu. 

Ardından dünyanın  merkezine doğru düşen,bu arada üç ayrı halkla tanışan, onları anlamaya çalışan,  kendi toplumunu da onlara anlatan adamdan hop diye Osmanlıya Vaka-i Hayriyye olayına geliyoruz. Yeniçeri ocağının kapatılması, Yeniçeri Hasan ve kızının öldürülmesi derken, son öykü daha da şaşırtıcı. Halife Ömer' in İskenderiye' yi Fethi ve İskenderiye Kütüphanesi' nın yakılması...

Böylesi ilginç bir kitaptı, meraklısına tavsiye ederim.

Yorumlar

  1. Çok merak ettim. Hemen bakıp alayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilimkurgu ve fantastik edebiyatı çok seviyorum. Farklı yazarları okumak da güzel oluyor :) Aldım kitabı, okuyunca yazarım tekrar :)

      Sil

Yorum Gönder