Güle güle mayıs

Mayıs ayını on kitapla uğurladım. Çok iyi kitaplar da okudum, içimi şişiren kitaplar da...Şunu fark ettim ki sevemediğim kitaplara daha sabırlı davranmaya başladım.Ayrıca kızkardeşle yaptığımız aylık challangemız da bana göre çok iyi gidiyor lakin kendisi biraz şişti galiba😊 biraz es verip bu aya iki kitap okuyalım önerisiyle geldi.Gerçi haklı tatilin, bayramın  olduğu bir ay, olur dedim.

Mayıs ayına gelince

Trenin Tam Saatiydi/ Heinrich Böll/Can Yayınları Edebiyat dünyasının özellikle yazar için kullandığı "Almanların vicdanı" sıfatı beni meraklandırdı. Aslında dönem ve savaş kitapları çok ilgimi çekmese de bu kitap sahiden güzeldi. Dili sade ve akıcı, yazarın diğer kitaplarından da listeme ekleme yaptım.

Gökteki Bütün Kuşlar/ Charlie Jane Anders/İthaki Yayınları Uzun zamandır okuduğum en saçma kitaptı. Bir gün rafta görüp kapağındaki o ödülü, bu ödülü yazılarının da etkisiyle aldım. Saçma bir kurgu, güya bilim kurgu ve fantastiği birleştirmiş yazar. Neyse kolay kolay bunu yazmama okumayın sakın:))

Canım Cicim/Philippe Djıan/ Ayrıntı Yayınları Kız kardeşle yer altı edebiyatı okumamıza istinaden okudum bu kitabı. Yayınevinin bu serisinden daha evvel bahsetmiştim. Djian ismi yabancı değil, romanları sinemaya uyarlanmış ve çok ses getirmiş. Betty Blue, O Kadın gibi... Gelelim kitaba ilginç bir kurgusu var Gündüzleri orta karar bir yazar, geceleri kadın kılığında bir kabarede dans ediyor, karısı karısının ailesi ve yaşadıkları oldukça ilginç bir anlatı olmuş.

Kitapçı Dükkanı/Esmahan Akyol/Eksik Parça Yayınları Yine kız kardeşle Türk bir yazardan polisiye okuyalım dedik. Ben daha önce okumadığım bir yazar olsun derken rastladım Esmahan Akyol'a ve böylelikle onun kahramanı Kati Hirşel'le tanıştım. Alman asıllı Kati yıllar sonra yedi yaşına kadar yaşadığı İstanbul' a geri döner. İstanbul' u çok sever polisiye kitaplar satan bir kitapçı açar ve Alman kültürüyle Türk kültürü karışımı hayatı bir şekilde dahil olduğu cinayet davasıyla değişir. Hoş bir kitaptı, bir tek sonu kafama  takıldı.O da sonraki kitapta sanırım netleşecek...

Agatha Christie/ On Küçk Zenci/Altın Kitaplar Güya Bilge okuyacaktı ama kitaptaki kişi bolluğundan pes etti, sonra okurum dedi. Ben sevdim ama.

Duman/ İvan Sergenyeviç Turgenyev/ İşbankası Yayınları aylık okumamızın bir parçasıydı bu kitap. Ben Hasan Ali Yücel Serisi' nden çıkan baskısını almıştım, kız kardeşse adını hiç duymadığım bir yayınevi baskısını almış. O oldukça zorlandı okurken, ben başlarda biraz zorlandım. Dip notlar falan derken kitap akmaya başladı. Bir aşk öyküsü gibi görünse de dönemin Avrupa' ya bakış açısını, toprak köleliğinin kaldırılması ve reformların etkisini anlatan kitabı okumam düşündüğümden daha ilgi çekiciydi.

Aziz Bey Hadisesi/ Ayfer Tunç/ Can Yayınları Ayfer Tunç külliyatını bu seneye sığdırmaya çalışıyorum. Kitaba sabah başladım, öğlen bitti. Aziz Bey'in hikayesi aslında çok tanıdık, yazarın kalemiyle sarsıcı bir kurgu oluyor ve tabi içinize işliyor.

Coşkuyla Ölmek/ Şule Gürbüz/ İletişim Yayınları En son kitapçı ziyaretimde aldım, yayınevini severim bilirsiniz. Yazarın okuduğum ilk kitabı oldu ama gerçekten zor bir okuma oldu. Geçenlerde Selim İleri' nin bir yazısında okumuştum kalemi kalabalık deyimini, aynen böyle hissettim. Cümle nerede başladı, nerede bitti, uzadı uzadı nereye gitti bilemedim. Haksızlıkta yapmayayım yazarın seveni çok, belki benim için yanlış bir okuma dönemi olmuştur bilemiyorum...

Asuman Çalışılmış Tesadüf/ Bülent Ata/Erdem Yayınları Bilge keyifli bir şeyler okusun diye almıştım bu kitabı, hemen ben okudum. Asuman yüzümü güldürdü, Bilge' de yeni başladı.

Kalemimin Sapını Gülle Donattım/Ferhan Şensoy /Ortaoyuncuları Yayınları Bu ay okuduğum en keyifli kitaptı. 541 sayfalık tuğla boyutu gözünüzü korkutmasın, öyle güzel ki. Ferhan Şensoy çocukluğundan başlayarak okuma ve tiyatro macerasının bir bölümünü bu kitaba sığdırmış. Daha doğrusu Avrupa ayağını, kitabın sonunda Türkiye' ye döndü, gerisini Sevgili Serpil' in bana yazdığı Başkaldıran Kurşunkalem' de okuyacağım. Özellikle bir biyografi gibi düşünmeyin derim gerçekten o dönemi gözlerinizin önüne seriyor Ferhan Şensoy eğlenceli kalemiyle...Aşırı tavsiyemdir henüz okumamışlara...


Aslında şöyle dönüp bakınca bir az oradan bir az buradan karmaşık bir okuma seçkisi olarak görünüyor bu ara okuduklarım. Bu durum biraz yorucu ama benim açımdan çok geliştirici. Aralarda es vererek böyle okumalar yapmaya uzun bir süre devam edeceğim gibi görünüyor.


Keyifli okumalarınız, devasa kitap kuleleriniz olması dileğiyle...


Yorumlar