Şubat ayı okumalarım

Şubat ayının yirmi sekiz gününe on üç kitabı sığdırabilmemin en büyük sebebi kız kardeşle aylık challengemiz oldu. Challengein son maddesi bir önceki ayokunan kitap sayısının bir kitap fazlasına çıkabilmekte. Son kitabımı biraz hileli olarak kolay okuyabileceğim bir kitap seçerek bu challengenin üstesinden geldim.
Şimdi kitaplardan bahsedeyim.
Kapıyı İçeriden Kilitledim/Ôzlem Narin Yılmaz/Ayrıntı Yayınları Bir kitapçı ziyaretimizde arkadaşlar almıştı, kapağı hoşuma gitti diye bende  hiç bir fikrim olmadan aldım.Çok ama çok basit bir okumaydı. Eski bir Türk filmi izler gibiydi...
Haritada Kaybolmak/Vladimir Tumanov/Günışığı Kitaplığı Kız kardeşin bir çocuk kitabı okuması  olarak belirlediği maddeye uygun görerek okudum.Bilge' yle de eş zamanlı okuduk. Yazarın daha evvel Kraliçeyi Kurtarmak kitabını okumuştum, o daha güzeldi sanki ama hakkını yemeyeyim bu kitapta oldukça ilginçti...
Balıkçıl Gözü/Ursula K.Le Guin /Metis  yine challengemizin  bu yıl külliyatını okumak istediğimiz bir yazarın kitabı maddesine istinaden bu yıl tamamlayabilir miyim çok emin değilim ama en çok istediğim Ursulamın tüm kitaplarını okumak. Bu kitapta çok güzeldi.Bambaşka bir dünya bambaşka bir hikaye, sevdim...
Tom Bombadıl' in Maceraları /J.R.R. Tolkien /İthali  En çok sevdiğim böyle özel kitapları alabilmek. Tolkien'in ünlü yapıtı Yüzüklerin Efendisi kitabının filmi de çekilerek gişe rekorları kırmıştı. Kitaptan filme aktarilmayan tek kahraman Tom Bombadıl' miş. Çünkü bu kahraman oldukça ilginç ve gizemlidir. Bu kitapta ise onun maceraları şiirler kanalıyla anlatılır. Gerçi bence Tokien için zorlama bir kitap olmuş olabilir diye düşünüyorum ama çok şirin ve kaliteli bir baskı olmuş.

Zamansız Mevsimler/Reyhan Saygın/Ayizi  Ayizi kitaplarını  okumayı seviyorum,  bu kitabı da  Leylakdalım vermişti. Güzel bir anlatı, insanların birbirlerinin hayatlarına nasıl dokunduklari üzerine bir kurgu, keşke bölüm bölüm olmasaymış dedim sadece.
Alise' de Sonbahar/ Feridun Ulusoy/Dedalus Bu kitabı ne zaman aldığımı hatırlamıyorum, büyük bir ihtimalle bir sahaf gezmesinden almışımdır diye düşünüyorum.
Çok ilginç ve naif bir okuma oldu benim için, keyifliydi.

Amok Koşucusu  /Stefan Zweig /İsbankasi yine kulliyatını tamamlamak istediğim yazarlardan Zweig. Bu kitabını da benden başka okumayan kalmamıştır sanırım, üstada saygıyla tabi ki beğendim.

Ejma'nin Rüyası/Haydar Karataş/Nota Bene yazarın okuduğum ilk kitabı. Öyküler belli bir çizgide ve iç acıtan öyküler.

Heba/Hasan Ali Toptaş/Everest bu kitap ilk çıktığı zaman o  kadar herkesin elindeydi ki, okumak için bir süre beklemeyi tercih ettim. Hasan Ali Toptaş müthiş bir yazar ama bu kitap okurken beni çok yordu. Tabi ki kötü değildi ama karmaşık bir bütün olamadı kafamda.

Castle Rock Manzarası'/Alice Munro' /Can Yayınları Nobel ödüllü bir yazarın kitabı maddesini Alice Munro' nun bu kitabına ayırdım. Sanırım 2013 'te Nobel almıştı. Munro için gelmiş geçmiş en iyi öykü yazarı deniyor ki bunu bence hak ediyor. Bence öykü yazmak sahiden zor. Kitaba gelince yazar burada aslında anı-roman tarzında yazmış ama öykü özelliğiyle harmanlayarak. Çok beğendim.

İnferno/ August Strindberg/ Encore Bu ay okuduğum en iyi kitaptı diyebilirim. İnferno cehennem yazarın ilginç hayatını kaleme aldığı bir kitap. Yazar tiyatro oyunları yazarken,  kimyaya yöneliyor, ilginç deneyler yapmaya başlıyor, bu arada da ruhsal sıkıntılar yaşıyor. İlginç bir okuma.

Güvercinler ve Matmazeller/ Düş öyküleri / Demir Özlü/ YKY uzunca bir süre daha öykü okumam derken tavsiye üzerine aldım Demir Özlü' nün bu kitabını. Yazarın daha önce bir kitabını okumuştum ama zor bir okuma olmuştu. Bu kitaba  biraz temkinli yaklaştım ama çok kolay okunan ve keyifli öykülerdi. 1950/2012 arası sanırım kitaplarına girmeyen öykülerini toparlamış bu kitapta, sevdim.

Kan ve Gül/Alper Canıgüz/Bir kara dejavu /April dün sabah başladım kitaba, akşam üzeri bitti. Böyle olacağını biliyordum, yazarın diğer tüm kitaplarını da okuduğum için, keyifli hatta eğlenceli bir okuma oldu...

Mart ayı  cahallengeını benim belirleme sıram, ben de şöyle düşündüm

1-Grafik roman okuması
2- Anı kitabı
3-Türk kadın bir yazarın son kitabı
4-Romain Gary kitabı 


Yorumlar

Yorum Gönder