Nisan Okumalarım

Nisan ayı istediğim ve planladığım gibi bitti. Önceki aylardan sarkan kitaplarımı bitirdim ve hayatımda hiç okumadığım kadar çok öykü okudum.Kitaplara gelince;

Don Kişot İstanbul'da/Rıfat Ilgaz/Çınar
Yayınları Rıfat İlgaz'ın mizahi öykülerinin bir araya geldiği kitapta on iki öykü var ve tabi en babası Don Kişot' un İstanbul'a gelmesi hiciv ve mizah bir arada ve tabi ki büyük ustanın kaleminden...

İngilizce Bilmeden Hepinizi I Love You /Ferhan Şensoy/Bilgi Yayınevi Mart ayından sarkan bu kitap oldukça eğlenceliydi.Ferhan Şensoy olunca çokça bu beklentideydim zaten .Yazarın bir ortak proje için ilk kez Amerika'da ya gidişini, dil bilmezliğini ve çok farklı bu kültürü kendi üslubunda anlattığı bu kitaba bayıldım.Hemen bir kitabını daha aldım.

Kareli Ve Küplü "Şey"lerin Serüveni/ Şahin Koçak-Vakıf Cafer/ Tübitak Yayınları Bu kitap uzun zamandır okuduğum en ilginç kitaptı. İkinci ve üçüncü dereceden denklemlerin MÖ 2000 lerden MS 16. yüzyıla kadar olan serüveni anlatılıyor.Sümerlererin tabletlerinde ki denklemler ardından Babilliler,  Yunan matematiğinin Hypatia' nın katlinden sonra karanlığa gömülmesi... Algoritmanın isim babası Harezmi, Bağdat'ta kurulan Hikmet Evi ve canım Ömer Hayyam' ın denklemleri... Matematikten biraz anlasam kitabı okumak çok daha keyifli olurdu eminim.
Dersimiz Cinayet/Agatha Christie/Altın Kitaplar Bilge' ye kitap bulmakta gerçekten zorlanıyorum.Çocuk kitapları için büyüdü, gençlik kitapları denilen aşklı meşkli kitaplar hiç ilgisini çekmedi. Ben de Hercule Poirot' la tanıştırdım. Sonlara doğru kafası biraz karıştı ama "katil kim" diye merakla okudu.

Sonsuzluğa Nokta/ Hasan Ali Toptaş/Everest Yayınları Kız kardeşle yaptığımız challangemızın "külliyatını okumak istediğimiz bir yazarız kitabı" için seçtim. Elimde yazarın bir kitabı daha var ve sanırım onu da okuduktan sonra başka kitabını okumayacağım  çünkü hep aynı hissi veriyor. Cümleler kendi başına mükemmel ama bütün olarak düşündüğümde sevemiyorum.

Ay Işığı Sokağı/Stefan Zweig/İş Bankası Yayınları yine challageın "bir Zweig okuması" için okudum. Yine ilginç, sade ve kısacık bir okumayıdı.

Hannah, Michael, Derek ve Geri Kalanları mız/ Erje Ayden /Piramid Yayıncılık
Erje Ayden ismini Selçuk Altun kitaplarında duyup merak etmiştim. İlginç bir hayatı olan Ayden' in anılarının bir kısmını anlattığı bu kitap ilginç bir okuma oldu ama asıl polisiyelerinden  birini okumam gerek diye düşünüyorum.

Cesur Yeni Dünya/Aldous Huxley/İthali Yayınları yine challengın "en az otuz yıl önce yazılmış bir roman okuması" olunca zaten uzun zamandır okumak istediğim bu kitaba başladım ve inanılmaz bir okuma oldu. Bu kurguyu yazarın 1930' larda tasarlamış olması muazzam ve distopyanın en iyi örneği. Kesinlikle okuyun derim.

Leş/Ferit Edgü/Sel Yayıncılık yaklaşık üç ayda tamaladım1953-2002 arası öykülerin bir araya getirildiği bu kitap gerçekten bir hazine. Yazarın minimalist diye adlandırılan öykülerinin bir kısmı okuduğum anda aklımdan uçup giderken bazıları hafızama kazındı.Oldukça zengin ve etkileyici dili zorlanmadan okumanızda yol açıyor. Benim gibi arşiv işine de meraklıysanız kitaplığınızda yer açın.

Bütün Öyküler 1.Cilt /Edgar Allan Poe  /İletişim Yayınları challangeın "600 sayfalık bir kitap okuması" maddesini gôrünce zaten okumayı düşündüğüm Poe öykülerine başladım. Öncelikle bu öykülerin pek çok yayın evinden çıkan baskıları var ama benim seçtiğim çeviride kitapta yer alan öykülere ait görseller ve kronoloji oldukça dikkat çekici.Bu ciltte öyküler üç başlıkta toplanmış.Dehşet Öyküleri ; okuması sahiden zorladı bir ara dip notlar arasında boğulacağım sandım.Gizemli Öyküler ve Dedektiflik Öyküleri ; en çok merak ettiklerimdi. Politik ve Edebi Taşlamalar ise ilginç ama sıkıcıydı.

Anlatış/Ursula K.Le Guin/İthaki Yayınları ayın ve challangeın son kitabı "Ursula okuması"görünce ağzım kulaklarımda varmıştı ve son bilim kurgu romanı olan bu kitabı uygun buldum.İtiraf edeyim ilk kez Ursula'nın bir kitabını okurken bu kadar zorlandım .Kurgudan çok "bilim distopya"sı ve geleneklerle "anlatış" ın betimlenmesi beni biraz zorladı ama yine de güzel bir okumayıdı.Nihayetinde Ursula candır.

Bu ay challange ben belirliyorum. Kız kardeş önce bir pıfladı ama iyi olacak eminim:))
1- Ivan Turgenyev ' den bir kitap okuması
2-Türk bir yazardan polisiye bir kitap okuması
3-Yeraltı Edebiyatına uygun bir kitap okuması
4-Henrich Böll' den bir kitap okuması

Yazının sonuna kadar geldiyseniz gözlerinizen öper, bol okumalı günler dilerim :)))



Yorumlar