Kasım Ayı Okumalarım...


Kaçtır burada yazıyorum yıl sonu geliyor ve hedefimi yakalayamayacağım diye. Bu ay tatile rağmen hep ama hep okudum. Gerçi kulenin sonlarına doğru ince kitaplar yer tuttu ama olur o kadar sanırım:)
Kitaplara gelince;

Bizans Sultanı/ Selçuk Altun/ İşbankası Kültür Yayınları Sanırım bu kitapla Selçuk Altun külliyatını tamamladım. Konu her zamanki gibiydi. Zengin ve iyi eğitim almış bir adam, onu büyüten soylu bir çevre, bibliyofiller, sahaflar, elit mekanlar, şehirler bambaşka bir dünya. Bu sefer tarih ayrıntıları beni biraz bunalttı.Ama yine de güzeldi.

Baharda Ölmek/Ralf Rothmann/ YKY  İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru cepheye alınan iki genç Alman  süt sağıcısının yaşadıkları, savaşın korkunç yönü ve Alman cephesi tarafı..ilginç bir okumaydı, okuyun derim...

Geldiler/ Salih Altun/Tunga Yayınları Bu kitabı fuarda almıştım, yazarı çok kibar bir beydi. Anladığım kadarıyla eğitimci ve hukukçuymus. Kitap doğayla insan arasındaki ilişkiyi, köy hayatını, köy hayatından kopanların sonrasında tekrar dönüşünü basit bir dille anlatıyor.

Şimdilik Bu Kadar / Emine Uşaklıgil/ Can Yayınları Serra Yılmaz ve Emine Uşaklıgil' in anılarının Emine Uşaklıgilin kaleminden okuyoruz.Hoş bir anlatıydı.

İnternette Balık Avlamak/ Nasreen Akhtar/ Ayrıntı Yayınları Arka kapağını okuyup merak etmiştim Müslüman bir kadının internette eş arama macerası.Hiç sevmedim, kolay kolay böyle demem ama zaman kaybıydı.

Herkes Kadar/ Behçet Çelik/ Can Yayınları Sade ve samimi diliyle kısacık öyküler okudum.Daha evvelde yazarın öykülerini okumuştum ama bu kitabı daha çok sevdim.

Taşlaşan Dünya/ Tadeusz Borowski/ Aylak Adam Yazarın ikinci dünya savaşında Auschwitz toplama kampında hayatta kalmak için takındığı umursamaz, dğalmış gibi görünen  tavrını, kamptaki anılarını okuyoruz. Borowski' nin   hayatına bakınca 29 yaşında kendini öldürmesi okuduklarınıza bambaşka bir boyut katıyor.

Zeval/ Nihan Taştekin/ Ayrıntı Yayınları Bir mahalle dolusu insan, bu insanların gözlerinin önünde Emirgan Korusu'nda işlenen bir cinayet. Başlarda detaylarda boğulmasaydım çok daha iyi olurdu.

Akvaryumda Ölü Bir Balık/ Mürselin Kurt/ Ayrıntı Yayınları Kız kardeşinin bacağını kırmasıyla yanına yardıma giden ablasının sıradanmış gibi görünen ama eşeledikçe çok farklı boyutlar kazanan hayatlarını anlatıyor yazar.

Güvercin/Patrıck Süskınd/ Can Yayınları Koku romanıyla tanınan yazarın bu kitabı uzun öykü olarak yayınlanmış. Sıradan sade bir hayatın biranda nasıl tepetaklak olabileceği insanı dehşete düşürüyor.

Değişim/Mo Yan/Can Yayınları Çince "sakın konuşma" anlamına gelen (asıl adı Guan Moye 1984' ten itibaren Mo Yan ismini kullanıyor) ilk kez okudum. Yayıncısının isteği üzerine Çin' deki kültü Devrimi sonrası değişimi kendi hayatından kesitlerle anlatıyor.

Mutluluğun Kazanılması/Farabi/İş Bankası Kültür Yayınları toplamda elli sayfalık olmasına rağmen bu ay okuduğum en ağır kitaptı. İşin içine felsefe girince ve özellikle Aristo ve Platon' un felsefelerini İslam' la yorumlamaya çalışan Farabi' nin yöntemi oldukça ilginç. Siyaset felsefesinin en iyi eserlerinden biri sayılıyor . Farabi' nin bu şekilde kendi siyasi öğretisini kurması oldukça ilginç.

Aşk Ve Ölüm Üzerine/ Patrick Süskınd/Can Yayınları Aşk ve ölümü edebiyat dünyasından, mitlerden, kurmaca kahramanlardan örnekler vererek yorumluyor ve ortaya ilginç ama kısacık bu deneme çıkıyor.

Denizini Yitiren Denizci/Yukio Mişima/ Can Yayınları aslında sıradan bir kurgu etrafında olaylar garipleşiyor. Dul bir kadın, ilk eşinden oğlu ve onunun için denizciliği bırakan ikinci eşi. Tabi bu kurguya Uzak Doğulu yazarların soğukkanlı şiddeti anlatışlarını da eklerseniz, ortaya garip bir okuma çıkıyor.

Gelirken Ekmek Al/Şermin Yaşar/Doğan Kitap itiraf edeyim Leylakdalı'm çok beğendim demese bu kitabı okumaya hiç niyetim yoktu. Özellikle çok satanlar listesinde sürekli gördüğüm bir yazar ve ben hep mesafeli durmuştum. Yanılmışım, kitaptaki öyküler çok tanıdık, çok iyi anlatılmış.


Okumaya devam, iyi bakın kendinize...






Yorumlar

  1. bol keyifli okumalar dilerim canım benim sevgiler 😊

    YanıtlaSil
  2. hıms nette balık ilgimi çekmişti ama kalsın tamam :) akvaryumda balık nasıl iyi mi. genelde bakarsak çok iyi seçimlerin :) baharda ölmek iyi diyosun peki :) yaşar, suskind, altun, mişima ve diğerleri güzel kipatlar okuyon seen :) mo yan da okuycam işallah :)

    YanıtlaSil
  3. Blogunuzu zevkle takip ediyorum.Vakit ayırmak isterseniz,yeni açtığım bloguma sizi de beklerim.Sağlıcakla Kalın.

    https://hepfragmanizle.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim uğrarım en kısa zamanda...

      Sil

Yorum Gönder