Şubat Okumaları


Şubat ayı beklentimin de  üstünde okumalarla geçti. Bunda hasta olup evde birkaç gün geçirmemin de etkisi oldu.Kitaplara gelince;

Devrimden Önceki Gün/ Ursula K. Le Guin/İnka
Le Guin' in Mülksüzler kitabında geçen toplumun kurucusu :Laia Odo'nun anlatımıyla geçmişi, aşkı,  kocasını ve devrimi okuyoruz.

Çataldil Konuşan Son İnsan/ Andrus Kıvırahk/ İthaki
Bilge' yle ortak okuduğumuz bir kitaptı.Oldukça fantastik bir Estonya hikayesi. Bilge' yle üzerine ciddi ciddi konuştuk. Daha farklı nasıl yazılabilirdi diye bir sürü fikir verdi. Onunla böyle konuşabilmek muazzam bir duyguydu. Ortak kanaatimiz, kitabın çok uzun olduğu ve bu yüzden bütünlüğünü koruyamadığıydı.

Ot Var, Çiçek Var, Sevdalığa Çare Var/ Ayşe Kilimci/Oğlak
Kitabın arkasında yazar şöyle diyor;

Bu kitabın baş rolünde otlar var.
Yani Hazreti Yeşil
Doğanın sütü, hayatı emzirir ya hani...
Beyaz süt bile yeşil ottan.
Sofrayı tava getiren de o, kalbi galeyana getiren de...
Her şeysiz olur otsuz olmaz...

Babamın Kitabı/ Urs Widmer/Ayrıntı
Bu ay okuduğum en güzel kitaplardandı. Babasının ölümünden başlayarak bir dönemin, siyasi, kültürel hayatını, yine babasının hayatı üzerinden anlatan başarılı bir kurgu.

Kara Yarışı/ Mahir Ünsal Eriş/ Can
Yine çok güzel öyküler, artık zaten öykücülük denilince akla ilk gelen isimlerden Mahir Ünsal Eriş.

Bakire İle Çingene/ D.H.Lawrence/ Can 
Tesadüfen aldığım, hatta hiç D.H. Lawrence okumadım diyerek aldığım bir kitaptı. Aslında içindeki duygu çözümlemeleri düşünüldüğünde uzun bir roman olabilirmiş ama yazar novellayı tercih etmiş. Kısacık anlatıya pek çok şey sığdırmış ve hepsi yerli yerinde kalabilmiş.

Terk Edenler/ Lisa Ko/ Timaş
Yine bu ay ki en iyi kitaplardandı. Gelgitlerle dolu, anne oğulun penceresinden , yabancı olmak,ait olamamak, farklı kültürler üzerine, biraz uzun olmakla beraber güzel bir kitap okudum.

Benyusuf/ Sezgin Kaymaz/Kırmızıkedi
Aslında uzun zaman daha Sezgin Kaymaz okumam diyordum. Benyusuf' u elime alıp, anılarını görünce dayanamadım aldım. Sebişli, Hülyalı ve çokça hayvanatlı öyküler güzeldi.

Açlık/ Knut Hamsun/Varlık
Kızkardeşle ortak okumalrımızdandı bu kitap. Onun sürekli gittiği sahaf önermiş, o alınca ben de aldım birlikte okuduk. Aslında konu olarak ilginç. Yazmak uğruna aç kalmayı göze alan bir adamın hikayesini okudukça bir süre sonra umursamaz tavrı sinirlerinizi bozuyor.

Kadın ve Kedisi/Makoto Şinkai/ Gerekli Şeyler
Bilge' nin mangalarından biriydi bu kitap. Eski bir hikayeyi çizerin yeniden yorumladığını söyledi Bilge kitabı elime tutuştururken. Çizgiler çok güzeldi ama ortada bir hikaye yoktu bence.

İşi Pişirmeden Önce Ne Pişirmeyi/ Ayşe Kilimci/ Oğlak

İki tad var ki vazgeçilmez: ağız tadıyla, gönül tadı.Bunlar da hiçbir yerde satılmaz.Karnı aç olana bir sorun yeter, yer yatar uyur.
Gönül açlığı çekene ise ne fırında derman bulunur, ne hekimde...
Hüner kimdedir? Sofrada mı aşıkta mı, yoksa hayata ve keyfe heveste mı?
Oldukça keyifli bir dille doğadaki afrodizyak sayılan bitkileri anlatan yazıları okurken kocaman bir gülümseme oturuyor yüzünüze...

Yazarın deyimiyle hınzır hikayeler var kitapta ve yine bitkiler ama odak noktası afrodizyaklar:)) Oldukça eğlenceli bir okuma oldu.

Köpeğinizi Nasıl Bilirsiniz/Desmond Morris/Dost

Malum evimizde ve etrafımızda pek çok köpek dostumuz var. Bu kitabı okumadan olmazdı.Üstelik oldukça ilginç bilgiler öğrendim.Köpeklerin ataları kurtlardan başlayarak evrimleşmeleri hem fiziksel, hem güdüsel olarak kat ettikleri yol, ırklar arası etkileşimler, farklılıklar , köpek davranışları, doğru bildiğim yanlışlar...

Kış Ortasında / İsabel Allende/ Can

Ve tabi ki canımız ciğerimiz, Allende' mizin son kitabı Kış Ortasında keyifli bir kitaptı. Göçmenlik sorunu etrafında yine güzel bir kurguyla, tanıdık satırlarla güzel bir okuma oldu...


Dünyada ve ülkemizde son dönemleri düşündükçe kitaplardan kocaman bir sığınak yapabilmiş olmak bana nefes aldırdı.
Keyifli okumalarınız olsun...


Yorumlar

  1. Nice böyle güzel okumalı yaşların olsun, sevgiyle kucaklıyorum seni <3

    YanıtlaSil
  2. Ruhumuzu iyileştirmek için iyi ki kitaplar var ♥

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder