01 Haziran


                                                                Görsel alıntıdır.


Dün kargo firmasının gönderdiği mesaja bakarken kuryenin fotoğrafını gördüm. Aman suratsız amca dedim. Ne zaman kargo getirse telefonda birilerini azarladığına şahit oldum, ağır şivesiyle "godu versene gardeşim" deyip duruyordu:))
Saat 17 de, "üç saat içinde kargonuz elinizde" mesajını görünce aynı görüşmeyi benimle de yapacağını düşünürken kapıda belirdi. Attı elime paketlerimi, çekirdek kahve almıştım, pek sevindim.Sabaha çok az kahvem kalmıştı. Sürekli aldığım markanın, uzun zamandır gözüme  takılan  kremalı çekirdeklerinden de sipariş vermiştim.

Kahve konusunda ailecek bir miktar seçiciyiz. Etrafımızdakiler de bu konuda dalga geçiyorlar bizimle  ama zevkimizden taviz vermiyoruz. (denedik olmuyor) Her ne kadar üretim sürecine palmiye sansarının katkısı bulunan kopi luwak alamasak da (ucuz olsa da içemem gibime geliyor) yıllardır süre gelen bir merakla pek çok çekirdek denedik. Hala Koca müşterilerimizden yeni kahveci açanlardan, çekirdek getirir. Deneriz ama dediğim gibi uzun zamandır hep aynı çekirdeklerden almaya çalışıyorum geçen sefer bulamayıp başka bir çekirdek aldım. Hem fazla gönderdiler iadesi dert oldu,  hem çok kötüydü içemedik. Bulunca iki kilo alayım dedim, daha fazlası bütçemi zorluyor. Neyse kremalı çekirdekleri değirmende çektim. Ben genelde pour-over (bayılıyorum bu kelimeye ) yöntemiyle demliyorum. Kesin ölçülerim yok ve bence kahve tadında  böyle bir kesinlik de yok. Sabah biraz daha hafif bir demleme , öğleden sonra yalnızsam makinede biraz daha koyu bir demleme tercih ediyorum. Sağım solum ağrıyorsa sabah kahvesinin içine bir çay kaşığı hindistan cevizi yağı koyuyorum. Kahvenin üzerinde yüzen yağ tabakası önceleri itici gelse de artık alıştım, sahiden enerji veriyor ve aromasını seviyorum. Koca hayatta ağzına koymuyor, Bilge itiraz etmiyor. İnstant kahveyi eskiden ofiste kullanıyorlardı, artık kimse tercih etmiyor. Mutlaka her demlemeden önce taze taze kahveyi öğütüyoruz, artık tadını anlıyorlar. Vaktim varsa ve espresso içmek istiyorsam  moka pot kullanıyorum, minyatür düdüklü tencere gibi, alttaki suyun fış fış diye ıslık çalarak, ortadaki kahveden süzülerek üst bölümde birikmesini sabırla bekliyorum.  Dışarıda kahve içmek maalesef bir eziyete dönüyor. Kahvesinden çok mekana rahat etmeye odaklanıyoruz. Ben genelde dışarıda sade türk kahvesi içiyorum. Türk kahvesi konusunda pek seçici değilim önüme ne konursa aynı acılıkta içiyorum:)) Süt hiç sevmem, şurup asla kahveme girmez derim, aklıma ne geldi. Yıllar evvel Sevgili Leylak Dalı'yla sinemaya gitmiştik. Menekşeden Önce belgeselini koca salonda ikimiz izledik ama ne izleme. Film bitip dışarı çıktığımızda, ikimiz de ağlamaktan helak olmuş, yaşlı gözlerimiz ve kırmızı burunlarımızla bir kahve içelim diyerek sinemanın kahvecisinin sade mi sütlü mü sorusuna hiç tereddütsüz ikimiz de sütlü demiştik. İyi gelmişti, tadı hala aklımda:)

Krema aroması tat olarak çok etkilemiyormuş, daha yağlı ve daha az asitik bir tadı var. Yumuşak içim gibi. Dün demledim herkes olur verdi:) Normal çekirdeği daha kalın çekerek Cold Brew hazırlamak için demlenmeye bıraktım. Hava sabahları kış olsa da, öğleden sonra yaz gibi oluyor, zamanıdır. Bugün dışarıda , yarın da buzdolabında dinlendikten sonra, hafta sonu içime hazır olur.

Dün akşam Koca' yla film izleyelim dedik. Böyle zamanlarda o ne isterse o filmi açıyoruz . The Mother filmini izleyelim dedi. Olur dedim. Jennifer Lopez ablamı görünce yaşlanmış dedi. Güzel yaşlanıyor ama dedim. Film başladı, ablamın  sinek avlar gibi pıt pıt insanları öldürmesi, bizde koyun sayma etkisi yaptı uykumuz geldi:)) Aman hiç güzel film yapmıyorlar artık, çok yaşlanmış ya dedi. Ne güzel kol kasları var ama bak dedim, film bitmeden uyuya kalmışız. Bilge bir ara bizi toplayıp odamıza yolladı:))




Yorumlar

  1. Arkadaşım barista olmuş da haberim yok, ne zaman geleyim size kahve içmeye? Aaa bak daha iyi bir fikir, sen kahveyi demle, termosa koy, şehrin en şık cafesine gidip yanımızda getirdiğimiz kağıt bardaklara koyup höpürdetelim. sonra bizi kovsunlar :)))
    Yaa Menekşeden önce dedin, içim bir tuhaf oldu, höyküre höyküre ağladıydık ayol, sütlü kahve falan değil rakı keserdi bizi ama o da sinemada bulunmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında vakit ve imkan olsa da barista eğitimi alsam diye düşünmedim değil:)) seninle her şeye varım ablam:)))

      Sil
  2. Gerçekten barista yazısı olmuş, ne incelikler neler neler... :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder