26 Mayıs


Sevimsiz bir rüyanın içinde uykuyla uyanıklık arası bir hafta geçirdim. Böyle zamanlarda işte de paratoner gibi ne kadar abuk sabuk durum varsa gelir beni bulur. Kitap okuma konusunda biraz zorlamam gerekti kendimi, bu zihin dağınıklığında normal diyorum. Gündüz Vassaf' ın Annem Belkıs kitabını, e- kitap olarak okudum. Hiç büyük laf etmemek gerek, ben e- kitap okuyamam diyordum, yokmuş öyle durum.  Artan kitap fiyatlarını düşününce, buna da alışıyorsunuz. Kitaba gelince; Usturumca' dan başlayıp, Selanik, Akhisar sonra İstanbul. Ardından Amerika' ya uzanan bir yaşam kitabın büyük kısmında annesi  Belkıs Hanım' ca aktarılıyor. Cumhuriyet' in ilk yılları, değişim rüzgarı, koca bir tarihin eşlik ettiği anılar. Amerika' da bile akademik çevrede kadın olmanın zorlukları...  Eskiden sevmezdim anı ve otobiyografi içerikli kitaplar okumayı, çabucak sıkılırdım. Sanırım bu tarz okumalardan keyif almak için, yaş almak gerekiyor, vaktinin gelmesi gerek:)


Kurak Günler filmini pandemi zamanı sinemada gidip izlemeye cesaret edememiştim. O kadar çok eleştirildi ki dijital platformda gösterildiğini görünce, sonra izlerim diye öteledim. Önceki gün baktım kitap okuyamıyorum, filmi izleyeyim dedim. Film çok bildikti, hepimizin son günlerde tepine tepine isyan ettiğimiz, eleştirdiğimiz  düzeni en basit haliyle anlatmış. Herkes sonu hava da kalmış diye eleştiriyor ama açılan o kocaman obruk beni çok etkiledi. Filmi sevdim mi, hayır sevmedim ama fazla acımasızca eleştirildiğini düşündüm. 

Haftaya güzel başlamak dileğiyle...

 

Yorumlar

  1. Yıllardır e-kitap okuyorum ve çok seviyorum. Tek sorun bazen aradığım kitabın e-kitap halini bulamamak. Bunun dışında taşıması kolay, okurken tutması kolay, bir sürü kitabı tek bir kitap kadar bir cihazla istediğim her yere götürebilmek süper bence :)

    Biyografi, otobiyografi ve anı kitapları söz konusu olunca kimin hayatı olduğu ve o hayatın ne kadar maceralı ya da eğlenceli olduğuna göre değişiyor benim bakış açım. Dram ve acılarla doluysa pek de okumak istemiyorum açıkçası. Günlük hayat yeterince yorup üzüyor insanı bir de üstüne üzücü kitaplarla / filmlerle baş edecek halim kalmıyor benim.

    YanıtlaSil
  2. Ben hep kitaba dokunma,koklama, üzerinde uyuma taraftarı oldum:) lakin evde her yerden kitap fışkırıyor yatak odası dahi her odada da kitap rafları var tabi bu beni mutlu ediyor ama e- kitabın kolaylıklari da hafiften göz kırpmaya başladı:)
    Sanırım anı ve biyografi kitaplarını sevmeye başlamam yaş aldıkca daha romantik bir tip çıkıyor içimden ama size katılıyorum seçici davranmak gerekiyor, yoksa ağır bir yük oluyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder